Як стан шкіри голови впливає на волосся?

Волосся – це придаток шкіри, тому стан шкіри голови безпосередньо впливає на його зовнішній вигляд. Посилена робота сальних залоз призводить до жирності волосся, порушення трофіки (сукупності процесів клітинного живлення – ред.) – до випадіння, сухість шкіри голови – до тьмяності та утворення лупи. Запалення у формі гнояків і себорейного дерматиту сприяють порідінню волосся.

Що може зашкодити шкірі голови та як її захищати?

На здоров’я шкіри голови впливають ті самі фактори, що й на шкіру обличчя та тіла: гіперінсоляція (негативні наслідки тривалого перебування під сонячним випромінюванням – ред.), вживання нікотину, підвищена загазованість повітря, загальні та локальні інфекції, анемії, гастрити, гепатити тощо.

 Важливо ретельно очищати шкіру голови від залишків продуктів для стайлінгу, що накопичуються на коренях волосся

Велику вагу мають і погодні умови. Наприклад, переохолодження шкіри голови призводить до порушення кровообігу волосяних фолікулів. Щоб убезпечити себе від таких наслідків, голову потрібно захищати шапками, капелюхами та іншими уборами відповідно до сезону. А у відпустках, аби вберегтися від ультрафіолету, використовувати захисні олії для волосся.

Крім того, важливо ретельно очищати шкіру голови від залишків продуктів для стайлінгу, що накопичуються на коренях волосся. Бажано не зловживати сухим шампунем: надмірне використання цього засобу може спровокувати закупорення сальних залоз і спричинити себорею.

Який догляд за шкірою голови можна вважати базовим?

Догляд за шкірою голови вимагає індивідуального підходу. Передусім важливо виявити причини порушень (якщо такі є), і вже після цього – підбирати засоби для зовнішнього використання.

Загальна рекомендація – обирати максимально делікатні шампуні для щоденного миття. «Жорсткі» очищувальні засоби не можна використовувати частіше, ніж раз на тиждень, навіть якщо через лупу або підвищену жирність волосся вам хочеться робити це щодня.

Які фактори можуть спричиняти


ПІДВИЩЕНУ ЖИРНІСТЬ ВОЛОССЯ

Підвищена жирність свідчить про посилену роботу сальних залоз, тому насамперед треба усунути фактори, що провокують їхню гіперактивність. Проблема може бути в гормональних порушеннях, незбалансованому харчуванні чи неправильно підібраному догляді.

ЛУПУ

Якщо у вас з’явилася лупа, треба насамперед перевірити, чи це не псоріаз, грибкові ураження і – якщо шкіра голови запалена – себорейний дерматит.

СВЕРБІЖ ШКІРИ ГОЛОВИ

Свербіж може сигналізувати про наявність паразитів. Не займайтеся самолікуванням і зверніться до лікаря.

Як підібрати засіб для догляду за шкірою голови?

Заочні рекомендації – невдячна справа, тому насамперед раджу проконсультуватися з фахівцем.

Якщо ж у вас немає помітних проблем і скарг на випадіння чи порідіння, достатньо провести самодіагностику і підібрати правильний шампунь – для сухого, жирного чи фарбованого волосся.

Пам’ятайте, що краще частіше мити голову делікатними шампунями, аніж тими, що вимивають до хрусту. У кожній країні своє законодавство щодо поверхневоактивних речовин, тому бажано чергувати шампуні різних виробників. Цей метод допоможе не руйнувати захисну мантію шкіри.

Якщо ви спостерігаєте інтенсивне випадіння волосся, не починайте одразу втирати в шкіру стимулятори росту – це може загострити ситуацію. Спершу треба визначити причину випадіння та її усунути, а вже потім – вдаватися до додаткових заходів.

 Краще частіше мити голову делікатними шампунями, аніж тими, що вимивають до хрусту


Які засоби спробувати?

Перш ніж витрачати гроші на спеціальні засоби для шкіри голови, варто сходити на консультацію до трихолога або дерматолога. Утім, якщо ви вже зараз відчуваєте потребу в домашньому догляді, зверніть увагу на такі продукти.

Спеціальний догляд


Капілярна сироватка з амінокислотами Callys Serum Capilor

Сироватка Callys глибоко зволожує шкіру голови та насичує її амінокислотами, мікроелементами та білками. У такий спосіб засіб запобігає випадінню волосся та сприяє його швидшому росту.

Ірина Літус

лікарка-дерматолог, трихолог клініки естетичної медицини «Літус»